Milíčovský les a ZOO park
Milíčovský les a ZOO park
Aktualizováno: 26. 8. 2022 ,

Málo známý kus přírody na jihu Prahy. Když to ve vedlejším Hostivařském lesoparku vypadá jako na Václaváku, tady je klid vždycky. A přitom je tu parádně! Posuďte sami z fotografií. Najdete tu i pěkný zoopark s kioskem, ideální místo pro děti. Samozřejmostí je řada pěkných přírodních koutů, lesem prochází zelená turistická stezka, cyklostezka nebo naučná stezka, jsou tu ohrady s koňmi, dětská hřiště a mnoho dalšího. Les leží mezi pražskými Háji, Chodovem a Újezdem.

 

Milíčovský les byl založen jako obora s bažantnicí a byl součástí Milíčovského dvora z počátku 18. století. V 19. století proslul Milíčovský les jako lovecký revír, o jehož věhlas se postaral zeť hraběte Nostice, portugalský hrabě Arnošt Silva -Tarouca (zakladatel Průhonického parku). Ten zde každý rok pořádal okázalé hony, kterých se účastnilo panstvo z nejvyšších kruhů, například i následník trůnu Ferdinand d‘Este.

Realitní zajímavost - Milíčovský les odkoupilo hlavní město Praha od soukromého vlastníka v roce 2007. Jediný rybník Vrah (ten s ostrůvkem uprostřed), vlastní společnost APP. UMBRELLA, a.s., zaměřená na oblast IT. Zajímavé spojení IT společnosti a rybníku. 

Celková délka zdejší naučné stezky je 4,8 km. Vede nenáročným terénem, vhodný i pro kola a kočárky. Na tabulích je zjednodušená mapka naučné stezky, informace, obrázky a kvíz v podobě otvorů. Správnost své odpovědi zjistíte tak, že obejdete tabuli, kde je uvedeno u správné odpovědi ANO , u nesprávné NE. Přidávám fotografie několika info cedulí, ať se třeba můžete předem připravit na zvědavé děti :). (Pro lepší přiblížení textu doporučuji jednotlivé fotografie otevřít v nové kartě)

Vstupné do zdejšího zooparku je 50 Kč (údaj 8/2022), vhodíte 50 Kč minci do turniketu a projdete (dá se platit i ve vedlejším kiosku). Ven se dostanete u turniketu stisknutím tlačítka na vedlejším kiosku. Osazenstvem zooparku jsou například pštrosi, kráva s telátkem, husy, poník, ovečky, nutrie, kachny, ve voliérách různé druhy ptactva atd. 

Osazenstvo se smí krmit pouze granulemi zakoupenými v občerstvení, kelímek stojí asi 10 Kč a jedná se o vitaminové granule, které se hodí pro všechna zvířátka, která v zooparku najdete. U každého výběhu je samozřejmostí informační cedulka.

Realitní zajímavost - Zoopark vlastní Praha, Svěřená správa - Městská část Praha 11. Zdejšími útratami tedy přispíváte do veřejného rozpočtu.