Vila Josefa Höniga na prodej
Vila Josefa Höniga na prodej
Aktualizováno: 2. 1. 2021 ,

Vilu v Ústí nad Labem si v roce 1926 nechal postavit významný podnikatel Josef Hönig. Podobu vily navrhl architekt Paul Brockardt. Po druhé světové válce byla znárodněna. Do prosince 2005 sloužila pro potřeby Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, od té doby je bez využití a nyní i na prodej.

Architektem vily byl Paul Brockardt, který pochází z význačného stavitelského rodu z bavorského Coburgu. Jeden z coburských mostů nese dokonce jméno Brockardt-Brücke. Do Ústí ho patrně přivedly zakázky od rodiny Schichtů. Spekuluje se o jeho autorství správní budovy Setuzy z roku 1911. Dále je autorem dalších významných ústeckých budov, např. vila Georga Schichta z roku 1914, vila Hanse Weinmanna z roku 1930 nebo Vrbenského lázně z roku 1931.

Majitelem byl Josef Hönig. Společně s továrníkem a velkoprůmyslníkem Heinrichem Schichtem se na začátku 20. let 20. stol. rozhodli na volných pozemcích podél rezidenční Humboldstrasse (dnešní ulice Čajkovského), postavit svá rodinná sídla. Vypracováním projektu vlastní vily pověřil Josef Hönig svého zetě architekta Paula Brockartha, který projektoval také sousední Schichtovu vilu a stal se posléze dvorním architektem Schichtovi rodiny. Sousední Schichtovu vilu si můžete blíže prohlédnout v článku ZDE. Ač byl Josef Hönig určitě významný ústecký podnikatel, dochovalo se o něm pouze málo informací a zatím jsem nedohledal ani jeho fotografii. 

Stavbu vily provedla ústecká stavební firma Alwin Köhler a Co. v roce 1926. Vnitřní interiéry však byly podle zachované korespondence zařizovány ještě po dobu několika následujících let. Drobné stavební zásahy pocházejí z období 30. let 20. stol., kdy byla k vile na severní straně západního průčelí připojena nízká přístavba. V průběhu 2. sv. války byl areál vily zabaven a po válce vyvlastněn. Od roku 1950 ji vlastnily Ústecké chemické závody n. p. (Spolchemie). V roce 1953 přešla  do vlastnictví Ministerstva pracovních sil, které využívalo areál jako školící středisko a ubytovnu. Na začátku 90. let získala areál vily Universita J. E. Purkyně. 

Vila je aktuálně ve vlastnictví Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových a je na prodej v aukci. Nejnižší podání je 8 992 000 Kč. Termín aukce je 27.01.2021 13:00 - 28.01.2021 13:00. Vzhledem k tomu, že areál zabírá skoro 15.000 m2 a nachází se nedaleko centra (ještě v městské čtvrti Ústí nad Labem-centrum), je to sympatická cena a prodej vidím velmi nadějně. Detail aukce: https://www.nabidkamajetku.cz/

Nedávno jsem měl možnost si vilu detailně prohlédnout. Pojďme si blíže představit areál a okolí. Na katastrální mapě výše je červeně ohraničený areál vily. Bílou barvou je zvýrazněna příjezdová cesta, která se reprezentativně vine celým areálem. Na fotografii vpravo pak vidíme okolí, z vily je výhled na hrad Střekov vybudovaný na protějším skalnatém břehu řeky Labe. Centrum města je vzdálené 6 min. jízdy, 3 km.

Pojďme se podívat do vily. Při vstupu je reprezentativní hala se zdobeným schodištěm do patra. U sousední vily se dochovalo několik dobových fotografií, u této bohužel žádná, tak je tu plný prostor pro naši fantazii, jak byly prostory v dobách minulých zařízené. 

Oproti sousední vile je tato podstatně menší. Výhodou je, že bude méně náročnější na rekonstrukci. Ze vstupní haly rovnou vcházíme do nejhezčí místnosti, která sloužila zároveň jako reprezentativní prostor pro návštěvy, ale také jako knihovna.

Reprezentativní místnost nejspíše sloužila i jako jídelna, protože hned v sousedství se nachází bývalá kuchyně a boční schodiště pro služebnictvo. Z přízemí se dále hlavním schodištěm přesuneme do prvního patra na galerii. 

V prvním patře se nachází jednotlivé ložnice, koupelna a různé skryté vestavěné skříně. Koupelna už je bohužel viditelně "modernizovaná" za minulého režimu, místnosti hrají různými ne úplně vhodnými barvami, naštěstí se v nich ale i tak dochovala řada původních prvků. 

Z jedné z místností se dá vyjít na poměrně prostorný balkon. Tady vám skutečně spadne brada, je odtud mimořádný výhled do údolí. Tady by byla ranní káva!

Stejně jako u sousední vily Heinricha Schichta, i zde se pomocí bočního schodiště dostaneme do druhého patra s pokoji pro služebnictvo. A je tu ještě jeden úplně stejný prvek, světlík v chodbě vedoucí ke světlíku ve střeše. 

Na závěr ještě fotografie půdy. Vila je také podsklepená, takže ještě i několik fotografií z těchto prostor.

Vila má určitě potenciál stát se znovu reprezentativním sídlem. Jak se říká, "okolí nezměníme", to zde naštěstí není zničené, zahrada je také zachovalá ve své původní podobě i s vrátným domkem. Jedinou vadou na kráse je objekt bývalé ubytovny postavený za minulého režimu hned vedle vily. Vhodnou rekonstrukcí ale může tento objekt znovu fungovat k modernímu ubytování hostů. Je tedy potenciál areál využít komerčně, například jako hotel s wellness. 

Detail aukce: https://www.nabidkamajetku.cz/

Karta objektu na webu prazdnedomy.cz - https://prazdnedomy.cz/6807